Dzamija

U proslom postu sam pisao o prijeratnoj ceranskoj dzamiji, koja postoji od vremena sutana Fatiha.

Rusena je ona nekoliko puta od strane cetnika (“komsija”), ali uvijek obnavljana od strane marljivih Cerana.

Nakon rusenja u agresiji na BiH, kamen temeljac za obnovu je postavljen 27. augusta 2007. godine, a otvorena 20. jula 2008. godine. Dakle, za nepunih deset mjeseci narod u Cerskoj, uz nesebicnu pomoc Cerana u dijaspori, kao i njihovih prijatelja i komsija iz drugih dijelova BiH koji su okupljeni u dzematima Yverdon i Hartford, uz podrsku firmi iz Kantona Sarajevo, uspio je izgraditi ceransku ljepoticu. To je možda najbrže izgrađena džamija na ovim prostorima, što pokazuje koliko su Cerani privrženi dinu.

Nažalost, u prirodnim nepogodama, 16. maja 2014. godine, stradala je obnovljena ceranska dzamija, i zajedno sa okolnim kućama zatrpana u klizištu koje se pokrenulo iznad dzamije, kada je stradala rahmetli Hanifa Čelebić, čija se kuća nalazila odmah pored dzamije.

Od džamije je ostala uspravna munara, kao podsjetnik koliko su ljudi nemoćni pred ovom opomenom, ali isto tako uspravna da ljudima daje nadu u svjetliju budućnost, kao putokaz da, bez obzira na sve nedaće, trebaju ostati uspravni i ponosni pripadnici Ummeta i herojske Cerske.

Šest mjeseci nakon prirodnih nepogoda koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, 25. Novembra 2014. godine, postavljen je kamen temeljac za obnovu dzamije u Cerskoj, što je dokaz koliko su Cerani odlučni da ne pokleknu pred iskušenjima, pokazujući želju i volju da nastave dalje, još jači i još odlučniji.

Od tada do danas, za 25 dana, prikupljeno je preko 80.000,00KM, što je omogućilo da se već počne sa projektom obnove koji sadrži izgradnju džamije, izgradnju kuće za imama, abdesthanu te izgradnju mekteba u zaseoku Gobelje, ukupne vrijednosti izmedju 350.000,00 i 400.000,00KM.

U narednoj galeriji mozete pogledati pocetak izgradnje po fazama, od kamena temeljca, preko uređenja pristupnog puta, temelja, i bazena za vodu.

 

 

One thought on “Dzamija”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *