Projekat 2- Dokumentarni film o Cerskoj

Ovaj blog sam poceo pisati u zelji da prikupim sto vise informacija o Cerskoj, mom rodnom mjestu.

Nekako smo, zbog razlicitih faktora, u potpunosti ostali bez pisanih ili bilo kakvih drugih materijala za buduce narastaje Cerske posvecene samo Cerskoj, kao i za ljude koji posjete Cersku, cuju za nju i zele saznati jos, i morali smo se oslanjati na povremena spominjanja u knjigama o drugim okolnim mjestima (recimo knjiga Vlasenica i njena okolina, stari putopisi o Istocnoj Bosni, ratna izvjestavanja i isjecci iz novina,..), a jedina knjiga za koju znam je Nikad ne zaboravi Cersku, sto je jako malo za jedno mjesto poput Cerske.

U vrijeme otvaranja ovog bloga, zapoceo je projekad izgradnje dzamije sa pratecim objektima i mesdzida u Cerskoj, pa sam predlozio da blog iskoristimo kao besplatni medij za izvjestavanje o napretku projekta, sto je i prihvaceno, a koliko je to uspjesno uradjeno na Vama je da odlucite.

Paralelno s tim, pratio sam prvobitnu namjenu bloga, pisao sam tekstove sa informacijama o ratu, pricama, iscjeccima iz emisija, istrazujuci sve moguce izvore o Cerskoj i ljudima koji su tu zivjeli i zive.

Odjednom sam shvatio da je Cerska prebogat kraj, i ljudima i prirodom i mjestima, dogadjajima u proslosti, desavanjima u sadasnjosti,… i da je to nemoguce postaviti na jedan blog.

Od prvobitnog manjka informacija  sam dosao do ogromne kolicine podataka koje nigdje nemamo zapisane  (recimo, za jednu obicnu stvar tipa koje su granice Cerske, imamo vise misljenja i niko nije siguran gdje nastaje a gdje prestaje), tako da je blog nekako postao premalen i previse nesiguran.

Razmisljao sam o tome da se napravi  jos jedna obimnija knjiga, ali mladji narastaji slabo citaju, htjeli to mi ili ne, djeca porijeklom iz Cerske koja zive u dijaspori nisu vise toliko fokusirana na knjige, vise su to multimedijalni sadrzaji, tako da je jedini logicni zakljucak bio DOKUMENTARNI FILM. Prosle godine sam poceo sa “ispitivanjem terena” i uvjerio se da je takav projekat itekako moguc.

Pomalo je bilo smijesno u pocetku dok sam objasnjavao svom babi o ideji za dokumentarni film, kao i Ceranima s kojima sam komunicirao online, nije im bas bilo do kraja jasno sta ja pricam i vrtili su glavom u nevjerici da uopce razmisljam o tako necemu, ali kad su jednom stvorili sliku o tome, objerucke su prihvatili ovaj projekat tako da smo danas startali sa prvim snimanjima na nekoliko lokacija, krenuvsi od Ilinog brda, Skugrica, Celebica, Hasanovica, Hodzica brda, …

Finansiranje projekta je zamisljeno kao sponzorstvo od strane privrednih subjekata, jer je malo teze sad dokazivati da je to javno dobro tipa dzamije ili puta, pa da idemo na akciju prikupljanja sredstava, i to se pokazalo kao sasvim dovoljno da se prikupe sredstva, obzirom da smatram da se sve to treba profesionalno uraditi, kad se vec radi, sa najmodernijom tehnologijom (snimanje je sa 4k tehnologijom), sa dronovima i vise kamera koje ce biti prisutne i prilikom otvora dzamije, prethodno napisanim scenarijom i tacno definisanim stavkama koje dokumentarac mora sadrzavati.

Predlozio bih svim Ceranima koji imaju firme da se ukljuce u sponzorisanje projekta i da na kraju dokumentarni film poklonimo Dzematu Cerska da oni upravljaju prodajom i da kompletan prihod pripada Dzematu Cerska, tj. da je Ceranski dzemat vlasnik svih prava na dokumentarac, svejedno sto se finansira na drugi nacin, jer cemo tako imati instituciju koja ce odgovorno upravljati i raspolagati svim prihodima u buducnosti kad DVD bude ponudjen na prodaju.

Rok sa zavrsetak filma je 01.09.2015. i ja se nadam da ce i ovaj projekat biti uspjesno priveden kraju, jer se pokazalo da Cerani zele, mogu i znaju svoje projekte dovesti do kraja, a svjezi primjer nam je obnova dzamije sto je automatski povuklo gradnju mesdzida, imamske kuce, abdesthane, pa smo onda odjednom pokrenuli i asfaltiranje puta, evo sad dokumentarac,… dakle, pokazali smo koliko mozemo zajedno, i ja se nadam da necemo stati na tome, da cemo svake godine imati nekoliko projekata i unaprijediti Cersku da bude najmocnije mjesto u manjem bh entitetu.

Jaci od Banja Luke 🙂

 

Prve snimljene scene i intervjui 12.07.2015.

2 thoughts on “Projekat 2- Dokumentarni film o Cerskoj”

  1. Slike su prelijepe, radujem se dokumentarcu.
    Cestitke sto ste tako puno ostvarili od otvaranja bloga, a znamo svi da jos nema ni godina haman kako vox postoji.
    Dokaz da se sve moze kad se hoce

Leave a Reply

Your email address will not be published.