Nikad ne zaboravi Cersku

Kad je komadant Semso napisao knjigu, dosao je kod nas kuci, i poklonio meni i ocu po primjerak.

Ostavio sam ih da sjede u sadrvanu, babu, komadanta Semsu i Isnama Taljica, a ja sjeo na balkon i poceo citati. Nisam mogao ni cekati da odu. Prva prava knjiga o Cerskoj.

Dok su oni kahvenisali, ja sam procitao veliki dio, kad su krenuli, Isnam mi je ispricao pricu o ruskoj plemkinji, koju sam odmah zapisao, a nakon toga nastavio pricati sa ocem. Pitao je o knjizi, a ja sam rekao da je ovo dragulj koji svaka ceranska kuca mora imati, jer mi u Cerskoj nemamo knjige o Cerskoj, nego o Beogradu, o srpskim selima, o Kozari, o Neretvi, o… sve imamo, samo o Cerskoj nemamo.

Bio sam odusevljen sto je neko napokon napisao knjigu o Cerskoj. Nedugo nakon toga, otisli smo u Svicarsku na promociju, zatim Austrija, veliki broj mjesta po Bosni,… Nista mi nije bilo zao, u glavi mi je bila samo misao da knjigu treba sto vise promovisati, jer je napokon neko nesto NAPISAO!

Danas mi, moj skolski jaran, Haris, spomenu ovu knjigu, pa mi naumpade moje odusevljenje sto imam priliku citati o svom rodnom mjestu. Nisam trazio greske u knjizi, nisam smatrao da bi to neko bolje uradio, samo sam citao i upijao, svaku rijec, svako slovo.

Znam sta mi je babo napisao na pocetku knjige, znam isto tako sta je Semso napisao ocu.

A svi Cerani trebaju dobro zapamtiti Semsin pocetak u knjizi… i razmisliti ZASTO je Cerska uvijek zaboravljana…

Historiju treba pisati i zapisivati, price treba pricati i zapisivati, sto vise prica, sto vise knjiga, to je jedini nacin da se vrijeme preotme od zaborava.

Napisite svoju pricu, ne dopustite da vam je drugi pisu, nemoj da nam opet drugi kreiraju vlastitu historiju, bolje je kad je napise Semso, Suljo, Muamer, Zahid, Jasmin, Rahman, Haris,…. Bolje je da je oni pisu, ma kakva bila, bolje je nego da nam je pise Milorad, Rajko, Philip, Radovan, Čedo,…

Napisite sami u svesku, ako vam se ne svidja sta drugi pisu i pricaju, napisite i ostavite svesku unucima, nemojte dopustiti da vas ona “‘TA TI ZNAS” odvrati od poznavanja i zapisivanja vlastitih korijena. Svako slovo zlata vrijedi.

 

 

2 thoughts on “Nikad ne zaboravi Cersku”

Leave a Reply

Your email address will not be published.