Mala Turska

Tako su Cersku zvali Srbi u Istocnoj Bosni, davno prije rata.

Prema posljednjem popisu, jezgro Cerske je imalo 1409 stanovnika, od cega 1389 Bosnjaka, 12 Srba, 6 Jugoslovena i 2 ostala. Sire podrucje Cerske je imalo oko 6000 stanovnika od cega je 99% Bosnjaka, a samo 1% ostalih.

Ipak, kad su Srbi napali Cersku, kao jedino mjesto u opcini Vlasenica koje nije bilo pod srpskom kontrolom, to ih nije sprijecilo da na svojoj televiziji kazu kako  VRS oslobadja srpsku Cersku, sto je ustvari dokaz za smisljenu manipulaciju vlastitog naroda, u stilu nenadmasnog lazova Riste Djoge, jer izjaviti da se Cerska oslobadja pred TV kamerama, moze znaciti samo jedno: laganje vlastitog naroda, koji nema pojma da je neka tamo Cerska sastavljena od 99.9% Bosnjaka i 0.1% ostalih (u Dnevniku nabrajaju srpska sela koja su “oslobodjena”, i to sela gdje nikad nije zivio NIJEDAN Srbin, dakle apsolutno Bosnjacka sela i zaseoci Cerske).

Tako je bilo valjda lakse proturiti vijesti u Srbiji, koja je izdasno slala borbene avione da se “spasi” srpski zivalj u Cerskoj.

Rijetko koji dio Bosne i Hercegovine je uopce napadnut avionima, a u Cerskoj je to bila svakodnevnica dok su pokusavali naci nacin da udju i slome ceranske heroje.

U prethodnom postu sam postavio video o tome sta srpski komadanti misle o ceranskim borcima, a u ovome cu pokusati docarati medijsku masineriju koja je radila punim kapacitetom da se osiguraju dovoljna materijalno-tehnicka sredstva za rusenje Cerske. Iz pravca Srbije, Vlasenice, Zvornika, Seikovica, Milica,…  Cerska je naprosto bila okruzena sa najdebljim obrucom srpske teritorije koji je postojao u tom momentu u BiH.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *